vrijdag 22 september 2017

Bodemdierendag


Deze opdracht staat in MOO

Nationale bodemdierendag

Scholen kunnen al vanaf 25 september starten met hun bodemdieren-waarnemingen, bij de start van de Week van de Biologie. Schoolpleinen zijn sinds 2016 een eigen 'tuintype' en ze krijgen dit jaar bijzondere aandacht. https://nioo.knaw.nl/nl/bodemdierendag





Onze groep doet mee met de Bodemdierendagen 2017 in de Week van de Biologie, in de laatste week van september!
Het doel van het proefje is om de soortenrijkdom aan bodemdieren vast te stellen op zoveel mogelijk dezelfde manier. Zo kunnen we jullie resultaten beter vergelijken en weten we straks meer over die belangrijke bodemdieren!
Je hebt met je groepje in de klas een fotocartoon gehad over dit nieuwe experiment... Hieronder lees je alvast wat je nodig hebt en hoe je het proefje moet doen. Met je groepsgenootjes spreek je af wie welke spulletjes meebrengt voor dit onderzoek. Dat hebben jullie als het goed is op maandag 25 september gedaan. Elke onderzoeksgroep heeft een onderzoeksleider die ervoor zorgt dat het onderzoek goed verloopt en spreekt de mede-onderzoekers aan.

De onderzoeksgroepen zijn:







Keukenpapierproef





Nat keukenpapier, voor en na het
afdekken met een plastic zak
Wat je nodig hebt

  • 4 velletjes keukenpapier
  • Een gieter met kraanwater
  • Een donkergekleurde plasticzak
  • Vier (kleine) stenen
  • Een verzamelpotje (bijvoorbeeld een leeg jampotje)
  • De zoekkaart (zie hier [2] op deze site)

Wat je moet doen

  1. Zoek in de ‘tuin’ een stukje kale aarde op ter grootte van een velletje keukenpapier
  2. Leg de vier velletjes keukenpapier op elkaar op het kale stukje aarde
  3. Maak het keukenpapier nat door er water over te sprenkelen met de gieter
  4. Dek het keukenpapier af met de plastic zak
  5. Voorkom dat de plastic zak wegwaait door de stenen op de hoekpunten te leggen
  6. Controleer om de dag of er bodemdieren onder of tussen de velletjes keukenpapier zitten
  7. Verzamel de dieren in het verzamelpotje en breng ze op naam met de zoekkaart. Tel hun aantal per ‘soort’, en laat ze daarna weer vrij in de tuin.
  8. Voer de gegevens in op de website van het project

Aanvullende ideeën

  • Je kunt ook eerst een laagje dode bladeren op de kale grond leggen, en daarbovenop de 4 keukenpapier tissues plaatsen.
Wanneer je deze spullen hebt neergelegd wordt het wachten....en nog eens wachten en elke dag kijken wat er gebeurt. Je vult je bevindingen buiten in op een papier:

Met dit formulier kun je vanaf 25 september online je waarnemingen insturen. Doorgeven wat je gezien hebt kan tot dinsdagochtend 10 oktober om 9.00 uur!

 Wil je het formulier eerst uitprinten en meenemen voordat je je vondsten online invult? Dat kan ook:
Jouw waarnemingen en die van anderen kun je bekijken op www.nioo.knaw.nl/nl/bodemdierendagen-resultatenJe vult je bevindingen hieronder in om deze vervolgens voor 10 oktober 09.00 uur te versturen:


Nienke gaat op bezoek bij het gebouw van de Nederlands Instituut voor de Ecologie. Daar worden allerlei onderzoeken gedaan naar hoe we slim met de natuur kunnen samenwerken. Het gebouw heeft een groen dak tegen wateroverlast en de toiletten zijn een bron voor nieuwe grondstoffen. De bodem levert medicijnen en de planten maken elektriciteit! Kortom; een bijzonder slim gebouw!het klokhuis Kringloopgebouw

Andere filmpjes/games, etc: 
nioo.knaw scholen


Maak je eigen Wormenhotel
Iedereen weet wel dat planten voeding nodig hebben. Maar weet je ook wat ze het liefste eten? Wormenpoep! Met een net woord noemen we dat 'vermicompost'. Deze compost maak je zelf met je eigen huiswormen en een wormenbak. Terwijl je ouders op het balkon aan de borrel zitten en alles leren over wormcomposteren en stadstuinieren maak jij je eigen wormenhotel: en na afloop krijg je je nieuwe huisdiertjes mee naar huis. Betere huisdieren dan compostwormen kun je niet hebben. Ten eerste is composteren met wormen reukloos. Zodra het keukenafval in de wormenbak begint te vergaan eten de wormen het op. Weglopen doen compostwormen zelden. Ze zijn schuw, bang voor licht, en honkvast. Als laatste: Je kunt gewoon op vakantie! Compostwormen kunnen met de juiste voorbereiding makkelijk twee tot vier weken zonder eten.Kijk eerst naar dit filmpje youtech.nl/wormenhotels

Hoe maken wormen in een aantal dagen compost?
Bekijk dit filmpje: https://youtu.be/n9Mnf9ysNSs






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

MakerSpace De Ontwerpend leren Cyclus

  Een voorbeeld van hoe om te gaan met ontwerpend leren Intro: https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5083911/de-beste-ontwerpen-aller-tijden...