vrijdag 22 september 2017

Bodemdierendag


Deze opdracht staat in MOO

Nationale bodemdierendag

Scholen kunnen al vanaf 25 september starten met hun bodemdieren-waarnemingen, bij de start van de Week van de Biologie. Schoolpleinen zijn sinds 2016 een eigen 'tuintype' en ze krijgen dit jaar bijzondere aandacht. https://nioo.knaw.nl/nl/bodemdierendag





Onze groep doet mee met de Bodemdierendagen 2017 in de Week van de Biologie, in de laatste week van september!
Het doel van het proefje is om de soortenrijkdom aan bodemdieren vast te stellen op zoveel mogelijk dezelfde manier. Zo kunnen we jullie resultaten beter vergelijken en weten we straks meer over die belangrijke bodemdieren!
Je hebt met je groepje in de klas een fotocartoon gehad over dit nieuwe experiment... Hieronder lees je alvast wat je nodig hebt en hoe je het proefje moet doen. Met je groepsgenootjes spreek je af wie welke spulletjes meebrengt voor dit onderzoek. Dat hebben jullie als het goed is op maandag 25 september gedaan. Elke onderzoeksgroep heeft een onderzoeksleider die ervoor zorgt dat het onderzoek goed verloopt en spreekt de mede-onderzoekers aan.

De onderzoeksgroepen zijn:







Keukenpapierproef





Nat keukenpapier, voor en na het
afdekken met een plastic zak
Wat je nodig hebt

  • 4 velletjes keukenpapier
  • Een gieter met kraanwater
  • Een donkergekleurde plasticzak
  • Vier (kleine) stenen
  • Een verzamelpotje (bijvoorbeeld een leeg jampotje)
  • De zoekkaart (zie hier [2] op deze site)

Wat je moet doen

  1. Zoek in de ‘tuin’ een stukje kale aarde op ter grootte van een velletje keukenpapier
  2. Leg de vier velletjes keukenpapier op elkaar op het kale stukje aarde
  3. Maak het keukenpapier nat door er water over te sprenkelen met de gieter
  4. Dek het keukenpapier af met de plastic zak
  5. Voorkom dat de plastic zak wegwaait door de stenen op de hoekpunten te leggen
  6. Controleer om de dag of er bodemdieren onder of tussen de velletjes keukenpapier zitten
  7. Verzamel de dieren in het verzamelpotje en breng ze op naam met de zoekkaart. Tel hun aantal per ‘soort’, en laat ze daarna weer vrij in de tuin.
  8. Voer de gegevens in op de website van het project

Aanvullende ideeën

  • Je kunt ook eerst een laagje dode bladeren op de kale grond leggen, en daarbovenop de 4 keukenpapier tissues plaatsen.
Wanneer je deze spullen hebt neergelegd wordt het wachten....en nog eens wachten en elke dag kijken wat er gebeurt. Je vult je bevindingen buiten in op een papier:

Met dit formulier kun je vanaf 25 september online je waarnemingen insturen. Doorgeven wat je gezien hebt kan tot dinsdagochtend 10 oktober om 9.00 uur!

 Wil je het formulier eerst uitprinten en meenemen voordat je je vondsten online invult? Dat kan ook:
Jouw waarnemingen en die van anderen kun je bekijken op www.nioo.knaw.nl/nl/bodemdierendagen-resultatenJe vult je bevindingen hieronder in om deze vervolgens voor 10 oktober 09.00 uur te versturen:


Nienke gaat op bezoek bij het gebouw van de Nederlands Instituut voor de Ecologie. Daar worden allerlei onderzoeken gedaan naar hoe we slim met de natuur kunnen samenwerken. Het gebouw heeft een groen dak tegen wateroverlast en de toiletten zijn een bron voor nieuwe grondstoffen. De bodem levert medicijnen en de planten maken elektriciteit! Kortom; een bijzonder slim gebouw!het klokhuis Kringloopgebouw

Andere filmpjes/games, etc: 
nioo.knaw scholen


Maak je eigen Wormenhotel
Iedereen weet wel dat planten voeding nodig hebben. Maar weet je ook wat ze het liefste eten? Wormenpoep! Met een net woord noemen we dat 'vermicompost'. Deze compost maak je zelf met je eigen huiswormen en een wormenbak. Terwijl je ouders op het balkon aan de borrel zitten en alles leren over wormcomposteren en stadstuinieren maak jij je eigen wormenhotel: en na afloop krijg je je nieuwe huisdiertjes mee naar huis. Betere huisdieren dan compostwormen kun je niet hebben. Ten eerste is composteren met wormen reukloos. Zodra het keukenafval in de wormenbak begint te vergaan eten de wormen het op. Weglopen doen compostwormen zelden. Ze zijn schuw, bang voor licht, en honkvast. Als laatste: Je kunt gewoon op vakantie! Compostwormen kunnen met de juiste voorbereiding makkelijk twee tot vier weken zonder eten.Kijk eerst naar dit filmpje youtech.nl/wormenhotels

Hoe maken wormen in een aantal dagen compost?
Bekijk dit filmpje: https://youtu.be/n9Mnf9ysNSs






dinsdag 12 september 2017

Groepsvorming basisonderwijs

https://jufmaike.nl/10-groepsvormende-activiteiten-basisonderwijs/

Escher

Wiskunde 123

ZOEKEN

ADVERTENTIES

ESCHER

MOEILIJKHEIDSGRAAAD:

Inleiding
M.C. Escher leefde van 1898 tot 1972. Hij werd geboren in Nederland als derde kind. Het huis waar Escher is geboren, genaamd "Princessehof", is nu een museum geworden waar de werken van Escher zijn te bewonderen.
Op school ging het met Escher niet zo heel erg goed. Hij deed wel een hoog niveau (HBS, is nu zoiets als VWO), maar het enige waar hij echt goed in was was tekenen.
Later reisde Escher vooral veel naar Italië en Spanje. Zijn vrouw ontmoette hij in Italie. Hij verhuisde behoorlijk veel. Eerst kwam hij terecht in Zwitserland, waar hij zich niet zo erg thuis voelde. Daarna verhuisde hij nog naar België en Nederland, waar hij veel van zijn tekeningen heeft gemaakt.
Zijn werk
Escher tekende vaak dingen die niet kunnen. Veel van die niet-kloppende tekeningen kan je vinden op het internet door bijvoorbeeld te zoeken met een zoekmachine als Google. Dit stukje gaat over een ander onderdeel van Eschers werken, namelijk de werken met terugkomende figuren erin.
Afbeelding: Een eenvoudige Escher-tekening, met een vork als motief.
Een eenvoudige Escher-tekening, met een vork als motief.
Deze figuren bevatten motieven. Een motief is het gedeelte dat elke keer terugkomt. Bij de bovenstaande figuur is dat dus een donkergrijsvlak samen met een aangrenzend lichtgrijs vlak. Maar een motief kan ook uit meerdere onderdelen bestaan.
Afbeelding: Een gedetailleerdere Escher-tekening, met een soort telefoon als motief.
Een gedetailleerdere Escher-tekening, met een soort telefoon als motief.
Dit figuur bevat een motief dat bestaat uit 4 onderdelen: 2 witte vormen, 1 lichtgrijze en een donkergrijze. Als je dit snapt, kun je verder gaan met het zelf-ontwerpen van terugkomende figuren.
Zelf aan de slag
Om ook terugkomende figuren te maken, moet je een aantal dingen doen. Het stappenplan:
Stap 1: Zorg voor de materialen.
Escher maakte zijn tekeningen meestal op een houtsnede. Als je deze houtsnede omdraaide, kwam er een ander figuur tevoorschijn. Je kan het figuur op 2 manieren tekenen, of op papier, of op de computer. Zorg wel dat je ruitjespapier neemt of een geodriehoek, want anders klopt het motief waarschijnlijk niet meer na een paar keer tekenen.
Stap 2: Bedenk wat je wilt tekenen.
Zorg dat je een motief hebt. Het moeilijke aan een motief tekenen is dat de bovenkant in de onderkant moet passen en de linker kant in de zijkant. Een paar voorbeelden van figuren waarbij dat goed is gelukt:
Afbeelding: Twee simpele vogels als motief.
Twee simpele vogels als motief.
Afbeelding: Een vis als motief.
Een vis als motief.
Stap 3: Maak een sjabloon.
Om je motief netjes na te kunnen tekenen moet je een sjabloon maken. Het makkelijkste is om gewoon een sjabloon uit papier te knippen.
Stap 4: Maak je tekening af.
Gebruik het sjabloon om je tekening af te maken. Teken een motief door je sjabloon over te trekken. Verplaats het sjabloon telkens en blijf de motieven tekenen tot je papier vol is. Om je tekening echt helemaal af te maken, kan je hem nog inkleuren.


dinsdag 5 september 2017

Boekpromotie in de groep

Boekpromotie





.......is het presenteren van een boek aan de klas. Je hebt hier slechts een kwartiertje voor nodig. Je laat hierbij het boek zien, vertelt er kort iets over en leest een fragment voor, waarbij je ervoor zorgt dat dit fragment nieuwsgierig maakt en/of eindigt met een cliffhanger. Als je het boek gelezen hebt en je bent er enthousiast over, dan laat je dit natuurlijk zo goed mogelijk merken! Maar zelfs als je het boek gelezen hebt en je vond er zelf niet zoveel aan, dan nog kan het wel een leuk boek zijn voor bepaalde kinderen in je klas. Het spreekt dan enorm aan als je tegen zo’n kind zegt: “Ik las dit boek en moest meteen aan jou denken. Ik denk dat het echt iets voor jou is!”. Vanzelfsprekend moet dit wel een oprechte uitspraak zijn en het is dan ook belangrijk dat je de juiste boeken kiest voor de boekpresentaties. Meer over het kiezen van een boek lees je hier. Op deze website is bij elk boek een fragment te vinden dat je kunt gebruiken voor boekpresentatie. Boekpresentatie is de uitgelezen manier om veel verschillende boeken onder de aandacht te brengen.

Op de site van leesbevordering in de klas vind je tiplijsten (van Femke Cools). Deze tiplijsten zouden je kunnen helpen bij het aanreiken van boeken aan kinderen in je klas.Vanzelfsprekend is geen kind hetzelfde en zal ook menig kind niet álle boeken van één lijst leuk vinden, maar deze lijsten zouden je goed op weg kunnen helpen bij stap 1: het leesplezier van kinderen vergroten, door rekening te houden met hun favoriete genre of tekstsoort.

Van de boeken die gepromoot zijn wordt de cover in de klas opgehangen en mogen de kinderen er hun eigen recensie bij plakken.


De doelen van de boekpromotie zijn: vertellen over de inhoud van een boek, jouw eigen 
mening geven over het boek, een stukje voorlezen en je gekozen boek op een creatieve 
manier verwerken. 

Deel 1 De voorbereiding 
Het is handig als je het op papier zet. De volgende punten moeten in je verhaal zitten: 

- Titel 
- Auteur - Prijzen en nominaties - Beschrijving belangrijkste personages 
- Illustrator - Thema (uiterlijk, leeftijd, hobby’s, rol in het verhaal) 
- Uitgeverij  - Inhoud: korte samenvatting zonder eind! 

Deel 2 De boekpromotie 
Je mag je opgeschreven punten als geheugensteun gebruiken. Je vertelt in eigen woorden een 
lopend verhaal. Dus niet punt voor punt opnoemen. 

1. Je laat het boek zien. Je vertelt over de punten die je hebt opgeschreven bij deel 1. 
2. Je vertelt iets over de leukste bladzijde of over het leukste hoofdstuk uit het boek.* 
3. Je laat de mooiste tekening zien.* 
4. Je vertelt je mening over het boek.* 
5. Je vertelt over welk stuk uit het boek je iets gaat voorlezen en leest zo’n 1 à 2 bladzijden voor. 

* Let op: geef overal argumenten voor: leg uit waarom je iets vindt. 

Tips voor het voorlezen: 
-          Lees in een rustig tempo. 
-          Articuleer goed: praat met een duidelijke stem en gebruik de juiste klemtonen. 
-          Houd contact met het publiek. Kruip dus niet achter je boek. 
-          Gebruik niet teveel stemmetjes. Je kunt met je eigen stem ook boeiend voorlezen. 
Bijvoorbeeld door zacht en hard af te wisselen (maar schreeuw nooit). Je kunt je stem 
ook blij, boos, verdrietig of geheimzinnig laten klinken. 
  
Deel 3 Beeldende verwerking 
Als we allemaal onze boekpromotie hebben gedaan, houden we een tentoonstelling van onze creaties.
Bij de creatieve, beeldende verwerking kun je denken aan de volgende dingen: 
  
-          Schildering van een of meerdere hoofdpersonen, een gebeurtenis, een locatie in het verhaal. 
-          Collage van plaatjes uit tijdschriften en van Internet die te maken hebben met het onderwerp 
van je boek. 
-          Kunstwerk van klei, stof, hout of papier-maché van een van de hoofdpersonen of een 
belangrijk gebouw of een bijzonder object in het boek. 
-          Plintposter: een geïllustreerd zelfverzonnen gedicht (voorbeelden zie www.plint.nl
-          Nog een ander idee? Stel maar voor! 
  
Je neemt je beeldend werk mee als je je boekpromotie houdt. Je laat het zien en vertelt 
kort wat het voorstelt. Maak er ook een klein tekstkaartje bij voor in de tentoonstelling. 
Daarop staan de titel van je boek, de schrijver, de titel van je kunstwerk, jouw naam en in 
een paar zinnen wat het voorstelt. 
  
Veel succes en vooral heel veel (lees)plezier! 





zaterdag 2 september 2017

Kinderboekenweek 2017




Afbeeldingsresultaat voor gruwelijk eng

Het thema van de Kinderboekenweek 2017 is "Gruwelijk eng"en wordt gehouden van 4 t/m 17 oktober 2017. Alle informatie is te vinden op http://www.kinderboekenweek.nl/

Het lied dat we gaan oefenen voor deze festiviteit is hieronder te beluisteren.
De liedtekst beging met de regels:
Dit is gruwelijk eng, eng
Maar ik ben niet bang bang
Ohohohoh
Dit is gruwelijk eng, eng
Maar ik ben niet bang bang

…. wordt vervolgd !!!

De bijbehorende dans is hieronder te oefenen





MakerSpace De Ontwerpend leren Cyclus

  Een voorbeeld van hoe om te gaan met ontwerpend leren Intro: https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5083911/de-beste-ontwerpen-aller-tijden...