zondag 2 december 2018

Sinterklaas voorbereidingsdagen

Liedjes oefenen voor de intocht van Sinterklaas
Sinterklaasmeezingboek.nl

Sinterklaas zegt moe

Ik geef een wortel aan de schimmel






Activiteit 1
Mini-webpad Goed luisteren http://mini-pad-sinterklaas.yurls.net/nl/page/683644

Werkbladen hierbij: https://web-jack.nl/Public/Mini-paden/pdf/Mini-pad-sinterklaas.pdf
escaperoom met als onderwerp Sinterklaas in groepjes van max 3 leerlingen



Activiteit 3
Sinterklaas Edu boek
file:///C:/Users/familie%20henselijn/Desktop/EDU%20boek%20vragen_voor_Sint_groep-5en6-versie-2018%20(1).pdf

Werkbladen hierbij:

Antwoorden van de werkbladen:
file:///C:/Users/familie%20henselijn/AppData/Local/Packages/Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe/TempState/Downloads/antwoorden-vragen-aan-sint%20(1).pdf


Activiteit 4




Activiteit 8
file:///C:/Users/familie%20henselijn/Desktop/zie_de_maan_schijnt_door_de_bomen%20(1).pdf

Zie de maan schijnt door de bomen Geïnspireerd op les Hester Kleinhans, bs. De ontdekkingsreis
Wat gebeurt er als je voorwerpen verder van of dichter bij de lamp houdt? Hoe maak je het Sinterklaastafereel in schaduw passend?
Doel:  Taalontwikkeling, begrippen als dichtbij/ver weg – groot/klein – hoog/laag Ruimtelijk inzicht, als je iets dichter bij de projector houdt is het groter op het scherm, houd je het verder weg, dan is het kleiner, maar de vorm blijft gelijk (als je het voorwerp niet draait). Effect van hoger/lager plaatsen van de projector - Kikkerperspectief door op de grond plaatsen - Vogelperspectief door hoog te plaatsen. 


Materiaal: 
- diaprojector/bouwlamp
 - witte muur, eventueel laken of projectiescherm
 - sinterklaas/zwarte/amerigo piet op stokje
 - maan en verschillende maten pakjes op stokje 
- silhouet van daken en schoorsteen, of dak bouwen met blokken
 - takken in een vaas als boom

Werkwijze: Plaats de diaprojector aan de ene kant van het lokaal, zodat het projecteert op een effen (liefst lichte) wand.  Plaats vrij dicht bij het scherm een tak met flink wat zijtakken (de boom) en plaats de daken in het tafereel- even experimenteren met wat een goede afstand is.   Bespreek met de kinderen het tafereel, wat zou het kunnen zijn, waar zou het kunnen zijn? Vertel dat Sinterklaas en zwarte piet iedere avond over de daken van de stad lopen. Maar wat klopt er niet aan het tafereel wat geprojecteerd is? (er mist een maan, Sinterklaas is nergens te vinden, Amerigo staat niet op het dak etc.). Beweeg een klein kartonnen maantje dichter langs de projector. Dit wordt op het scherm een hele grote maan. (let op als je vlak langs de projector gaat wordt het een vage schaduw)  Wat is er aan de hand?? Probeer met de kinderen het juiste tafereel te krijgen, hoe groot moet de maan zijn, en hoe kunnen we de sint op het dak laten lopen? Probeer eens een pakje door de schoorsteen te stoppen/ (maak gebruik van verschillende maten pakjes).  


       






Zie verder: 



MakerSpace De Ontwerpend leren Cyclus

  Een voorbeeld van hoe om te gaan met ontwerpend leren Intro: https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5083911/de-beste-ontwerpen-aller-tijden...