zondag 1 oktober 2017

Leestekst Griezelen met spinnen!




Griezelen met spinnen!

Afbeeldingsresultaat voor griezelen met spinnen


1.  Schrik jij ook als er plotseling een spin tevoorschijn komt? Of als er ineens een spin voor je neus aan een draad naar beneden zakt? Dat is helemaal niet nodig. Want in Nederland leven geen spinnen die gevaarlijk zijn voor mensen. Voor insecten zijn spinnen wel gevaarlijk. Een insect heeft een grote kans dat hij de maaltijd van een spin wordt. En dat is maar goed ook. Als er geen spinnen waren, zouden er veel te veel insecten zijn. 

2.  Een spin is geen insect. Hij lijkt er wel op. Het lichaam van een insect bestaat uit drie delen: een kop, een borststuk en een achterlijf. Een spin heeft maar twee lichaamsdelen: een kopborststuk en een achterlijf. In het kopborststuk zitten de mond, de ogen en de poten. Insecten hebben zes poten, spinnen acht. De meeste spinnen hebben ook acht ogen. Je zou denken dat ze daarmee goed kunnen zien, maar dit is niet zo.


3.  De spin is het enige dier dat een web kan maken. Een spin heeft bultjes op het achterlijf. Dat zijn spintepels. Daaruit perst hij de spinstof. Dat is een sterke, elastische vloeistof. Van deze vloeistof maakt de spindraden. De draden zijn dunner dan haren. Je hebt vast weleens een wielweb gezien. Dat is een web in de vorm van een wiel. Het heeft ook een as en spaken. De draden tussen de spaken, heten kleefdraden. Deze helpen de spin bij het vangen van zijn prooi. De insecten die in het web vliegen, blijven vastzitten aan de kleefdraden. Zit er eenmaal een insect in het web, dan rent de spin ernaartoe. De spin spuit er meteen een flink aantal draden overheen. Tegelijkertijd draait hij het insect rond. 
    Het insect zit nu gevangen in het web van de spin. Maar het diertje gaat niet dood. De spin eet zijn prooi pas op, als hij honger heeft.

4.  Spinnen kunnen niet kauwen. Daarom eten ze op een andere manier. De spin spuit zijn prooi eerst vol met gif en andere stoffen. Daardoor verandert de prooi van binnen in een soort soep. Als dat gebeurd is, kan de maaltijd beginnen. De spin zuigt zijn prooi leeg. In een spinnenweb hangen dan ook vaak leeggezogen vliegen en muggen. 


5.  De paring van spinnen verloopt soms niet zo erg gezellig. Omdat vrouwtjesspinnen slecht zien, denken ze soms dat de mannetjesspinnen insecten zijn. Je begrijpt wat er gebeurt. De mannetjesspin wordt opgegeten. Maar ook als de paring wel lukt, leven de mannetjes niet lang meer. Na de voortplanting zit hun taak erop en gaan ze dood.
Na de paring legt de vrouwtjesspin eieren. Ze bewaart die in een 
eicocon. Dit is een zachte bol of een zakje, gemaakt van spindraad. Zijn de eitjes rijp, dan maakt de moederspin een gat in de cocon en kruipen de babyspinnen eruit. Sommige moederspinnen slepen de eicocon overal mee naartoe. Ze zorgen dus beter voor de kleintjes dan voor de vader van de kleintjes.

Vragen:
 
- Teken het verschil tussen een insect en een spin:
Wat zijn spintepels?
Wie wordt er bedoeld met het dikgedrukte woord hij in stukje 3?
Wat gebeurt er met de mannetjesspin na de paring?
Wat is een eicocon? 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

MakerSpace De Ontwerpend leren Cyclus

  Een voorbeeld van hoe om te gaan met ontwerpend leren Intro: https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5083911/de-beste-ontwerpen-aller-tijden...